Chleb pita do kebaba

Chleb pita do kebaba

Chleb pita do kebaba, znany jest również jako chleb arabski. Jest to rodzaj płaskiego chleba, który dzięki pieczeniu w wysokich temperaturach szybko się rozszerza, tworząc kieszonki w swoim wnętrzu.  

Do czego można użyć chleba pita ?

Chleb pita do kebaba jest doskonałą opcją właśnie do stworzenia tego dania – wystarczy wrzucić do środka mięso, świeże warzywa oraz polać  ulubionym  sosem i gotowe ! Pyszne i sycące dania czeka na zjedzenie. Jednak chleb pita do kebaba nie musi mieć tylko jednego zastosowania, ponieważ ich historia sięga daleko w przeszłość, dzięki  czemu możemy odnaleźć różne inne sposoby na wykorzystanie tego rodzaju pieczywa. Chleb pita do kebabów jest też bardzo dobrym pomysłem na różnego rodzaju przyjęcia, można zastąpić nim, niezbyt zdrowe, chipsy. Wtedy należy pokroić chleb pita do kebaba na trójkąty i podpiec krótko w piekarniku, po wyjęciu będzie on chrupiący i idealnie nadający się do zjedzenia z pysznymi dipami, takimi jak hummus czy tapenada. 

Chleb pita do kebaba

Prosto i zdrowo !

Chleb pita do kebaba można oczywiście kupić w sklepie, ale również bardzo łatwo zrobić go samemu w domu. Potrzebne będzie do tego niewiele składników, które z pewnością każdy ma w domu, ponieważ chleb pita do kebaba składa się tylko z drożdzy, mąki, odrobiny cukru i soli, mąki pszennej, oliwy z oliwek i wody. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i odczekać około godziny aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie, ciasto podzielić na mniejsze kawałki, uformować w placki i piec w 230 stopniach przez 5 minut. I to tyle ! Pyszny i zdrowy chleb pita do kebaba jest gotowy.  Sprawdź gotowe pity na https://ekmek.pl/ 

Comments are closed.