Piece kaflowe, przeszłość, która podbija przyszłość

Piece kaflowe, przeszłość, która podbija przyszłość

Dawniej piece kaflowe służyły do ogrzewania domów oraz mieszkań, pozbawionych nie istniejącego jeszcze lub dopiero rozwijającego się centralnego ogrzewania.

O ile w przypadku małych mieszkań piece kaflowe dobrze spełniały swoją rolę, o tyle w wypadku dużych mieszkań zlokalizowanych w wysokich kamienicach oraz piętrowych domów wolnostojących stawały się kłopotliwe. Mogły skutecznie ogrzać pokój, w którym się znajdowały oraz dogrzać sąsiednie, ale w istocie na większym metrażu trzeba było postawić ich przynajmniej kilka. Dlatego zostały wyparte przez centralne ogrzewanie.

Teraz, gdy zmienił się sposób myślenia o komforcie i rodzinie (wielorodzinne domy, ustępują domom jednorodzinnym o umiarkowanym metrażu), a także techniki budowlane rozwinęły się na tyle, by utrzymać o wiele więcej ciepła w domu, piece kaflowe stały się równie modne, co kominki i stały się piękną ozdobą domów i mieszkań.

Profesjonalnie wymurowany piec kaflowy jest nie tylko źródłem ciepła, jak i prowizoryczną powierzchnią, którą można wykorzystać do suszenia (np. doraźnie ubrań, grzybów, owoców), ale i wspaniałą, zapierającą dech w piersiach ozdobą.
Obecnie kolorystyka wymarzonego pieca kaflowego jest dowolna. Rustykalne, klasyczne kształty to nie jedyna opcja. Można z powodzeniem wmurować w piec mozaikę lub malowidło. Wybrać kształt klasyczny prostokątny, kwadratowy albo prezentujący się bardzo orientalnie kształt okrągły.
Przyjemność z palenia w piecu kaflowym można z powodzeniem porównać do satysfakcji z palenia w kominku. Przez drzwiczki dobrze słychać dźwięki palonego drewna, a gdy je tworzyć możemy cieszyć się widokiem kontrolowanego płomienia w domu.

Piece kaflowe powracają do łask konsumentów. Doceniane są jego atuty grzewcze, wygląd oraz przyjemny klimat, jaki tworzą w pomieszczeniu, w którym stoją.
Skutecznie konkurują z kominkami. Niewykluczone, że za jakiś czas będą popularniejsze od nich, a posiadanie pieca kaflowego w domu będzie wyznacznikiem mądrego gospodarowania energią cieplną oraz oznaką dobrego smaku właściciela.

Comments are closed.